Acumulus » Overigen » E-mail zo betrouwbaar mogelijk afleveren

E-mail zo betrouwbaar mogelijk afleveren

Uitdagingen bij gebruik van publieke email providers

Bij gebruik van een e-mailadres van een publieke leveranciers zoals Gmail/Hotmail/Live/Yahoo/etcetera ontstaat een probleem. Deze publieke aanbieders handelen namelijk voor hun eigen domeinen zoals gmail.com en hotmail.com alle email zelf af. Je zomaar voordoen als hen wordt niet geaccepteerd. Daarom is er scherp toezicht door deze publieke providers op berichten die door derden en anderen (dan hun eigen kliekje) verstuurd worden.

Ook Acumulus is zo’n ‘andere derde partij’ voor hen die niet zomaar vertrouwd namens meerdere publieke e-mailadressen mag versturen.

Een eigen domein met Acumulus in SPF verhelpt dit nagenoeg altijd.

Gebruik SPF om betrouwbaar email te kunnen laten afleveren door Acumulus

Met publieke providers heb je geen rechten op hun domen en DNS en kan dus SPF niet geactiveerd of gebruikt worden. In het gebruikelijke internet landschap is het over het algemeen vanzelfsprekend dat dit in te stellen is bij nagenoeg elke (domein/email)hostingprovider.

Daarom is een eigen domein juist zakelijk/administratief extra praktisch.

Voor een eigen domein kan in de DNS doorgeven worden dat Acumulus namens de organisatie of onderneming mag versturen. Zodra dit in DNS actief is kan binnen Acumulus met de SPF-optie van het sjabloon dit in gebruik genomen worden.

Verzenden vanuit “via.sielsystems.nl”

Om toch een uitkomst te bieden voor gebruikers van publieke maildiensten werkt Acumulus met een alternatieve zendmethode “via.sielsystems.nl”. Hiermee wordt technisch gezien een 100% legitieme manier van verzending gegarandeerd en over het algemeen wordt dit gewoon geaccepteerd. Ook zonder problemen door Gmail/Hotmail/Live/Yahoo/etc.

Omdat SPAM-bestrijding ook op een na-controle van eindgebruikers leunt bij deze partijen ontstaat er ruis.

Helaas herkennen de eindontvangers herkennen via.sielsystems.nl niet altijd als legitieme (factuur-)verzending en geven ze onterecht aan bij de publieke provider dat de mail “mogelijk gevaarlijk is”. Als meer mensen dit doen wordt deze email eerder (tijdelijk) geweigerd waardoor de betrouwbaarheid van de aflevering soms weer iets lijkt terug te vallen.

Gebruik zoveel mogelijk SPF in DNS voor domeinen die in eigen beheer zijn.

Voor emailadressen op domeinen die niet de eigen zijn, zoals @outlook.com, @gmail.com, @hotmail.com, @live.com et cetera is SPF niet mogelijk.

Je kunt dan het beste de SPF-functie in het factuursjabloon weer uitzetten waar je met soortgelijke e-mailadressen werkt.

Voor e-mailadressen waarbij het domein wel in eigen beheer is kan jouw webhoster dit voor je toepassen. Geef hen de informatie die je terug kunt vinden in het factuursjabloon.