Acumulus » Problemen en oplossingen » Versnel Acumulus tijdens dagelijks gebruik

Versnel Acumulus tijdens dagelijks gebruik

Bij sterk actieve ondernemingen kan het gebeuren dat de administratie in bepaalde segmenten wat vertraagd aanvoelt. Om Acumulus vlot te blijven gebruiken zijn er een aantal instellingen beschikbaar om optimaal gebruik van de applicatie te blijven maken. Op deze pagina staan de meest populaire methoden om sneller te werken vermeld.

Een aanzienlijk deel van de snelheid van de invoerschermen wordt bepaald door de hoeveelheid gegevens die de webbrowser moet verwerken. Het is heel goed mogelijk dat dit veel meer data is dan te zien is op het scherm.

Onnodig veel gegevens tonen

De meest voorkomende vertraging komt doordat er heel veel gegevens op het scherm getoond worden, zonder dat dit eigenlijk nodig is. Denk hierbij aan het overzicht van de meest recente boekingen. Meestal zijn alleen de laatste paar boekingen interessant om te zien.

Stel daarom waar mogelijk het aantal regels in op een relatief laag getal. Voor dagelijks gebruik is een aantal van 10 of 50 meestal meer dan voldoende.

Een andere praktische methode om de browser niet onnodig veel informatie te laten verwerken is het uitschakelen van de detail-weergave. Een aantal schermen voorziet in een aparte functie om extra inhoud te tonen.

Versnel invoerschermen

Afhankelijk van het invoerscherm in combinatie met de specifieke karakteristieken van een administratie kan helpen om de zakenrelaties te beperken en daarmee de webbrowser verder te ontlasten.

Verbeteren de keuze van zakenrelaties

Als bijvoorbeeld de selectie voor het ingeven of kiezen van een klant zeer traag is kan dit eenvoudig opgelost worden.

Meestal is de oorzaak dat er heel veel klantrelaties in de administratie zijn opgenomen. Uiteraard is dat een goed teken, er zijn immers veel verkopen geweest. Omdat grote aantallen klanten voor vertraging kunnen zorgen tijdens de invoer is hiervoor een aparte functie ingebouwd om het probleem te verhelpen. De functie zit een beetje verstopt en is te vinden via:

Beheer -> Geavanceerde instellingen -> Knop: Gebruik verder verfijnen.

Hier kan bijvoorbeeld automatische elke eenmalige klant op niet-actief gezet worden waardoor een aantal schermen flink zal versnellen. Lees de opmerkingen op de pagina goed door zodat de beslissing genomen kan worden die het beste bij de administratie past.

Versnellingen voor het Acumulus dashboard

Het Acumulus home-scherm of dashboard biedt een breed scala aan handige functies. Een aantal hiervan doorloopt op de achtergrond op een intensieve manier de administratie om de juiste gegevens en cijfers te tonen. Door ongebruikte of onnodig zware functies te beperken is vaak een flinke snelheidswinst te behalen.

Om de administratie aanzienlijk vlotter beschikbaar te krijgen kan er voor gekozen worden om de ongebruikte en/of minder belangrijke delen niet altijd te tonen. Maak hierbij eventueel een afweging of ook een zwaardere functie wel elke keer doorgerekend moet worden voor het dagelijks gebruik.

Via Beheer -> Geavanceerde instellingen kan in detail gekozen worden welke functies wel, en welke niet op het dashboard moeten verschijnen.

Statusoverzicht in dashboard

Op het dashboard is bij de meeste administraties een overzicht van de algehele status. Het is mogelijk om bepaalde rekeningen hieruit weg te laten door in de instellingen van de rekening aan te geven dat deze niet getoond hoeft te worden in dit informatieblok.

Live banksaldo

Bankkoppelingen met een live PSD2-integratie in Acumulus tonen in het home-scherm of dashboard het actuele live banksaldo van de gekoppelde rekeningen. Als dit niet gewenst is kan dit worden uitgesteld via Beheer -> Geavanceerde instellingen in het onderdeel “Details en extra informatie”.

Sneller opstarten

Het Acumulus home-scherm of dashboard kan een gewichtig onderdeel zijn van de administratie. Als bij dagelijks gebruik niet of nauwelijks naar de informatie op dit scherm gekeken wordt kan hier snelheidswinst gehaald worden. Door direct bij het inloggen al op een andere, voor de administratie meer praktische pagina te starten wordt de slag van het dashboard overgeslagen.

Kies daarom een startpagina die bij het dagelijks gebruik past. Een apart overzicht om dit in te stellen is te vinden bij:

Beheer -> Acumulus startscherm

Meld hinderlijke vertragingen

Soms schiet een administratie qua gebruik in een bepaalde richting die we niet hebben voorzien. In dat geval is het zinvol om specifiek gebruik op een specifieke pagina opnieuw tegen het licht te houden. We horen dan graag welke pagina versneld zou moeten worden en op basis van welke dataset. We onderzoeken dan graag de onderliggende code om te zien of er ruimte voor verbeteringen/versnellingen is.

Tot slot. Zoals met alle moderne webapplicaties wordt er steeds meer krachtige zaken aan de browser over gelaten. Een sterk verouderd computersysteem met verminderde rekenkracht, of een webbrowser helemaal volgeladen met plug-ins of werkbalken kan ook voor extra vertraging zorgen.